pr_clanek
22. pro 2023
27 

Proč jsou důležité kontrastní kartičky pro raný vývoj dítěte?

Když se narodíte, váš zrak není úplně vyvinutý. Během prvních týdnů života se však vaše vizuální schopnosti rychle rozvíjejí, protože vaše oči a mozek začínají spolupracovat na interpretaci obrazů. Kontrastní kartičky pro miminka jsou nástrojem, který může vývoj zraku výrazně podpořit. V tomto článku se budeme detailněji zabývat tím, proč jsou kontrastní kartičky pro raný vývoj dítěte důležité.

zdroj: todly.cz

Význam kontrastu pro zrakovou stimulaci miminek

Kontrast je pro vývoj zraku u miminka velmi důležitý. Nejlépe novorozenec vnímá černou a bílou barvu. Tyto kontrastní barvy posilují nervové cesty mezi očima a mozkem. V prvních týdnech života jsou smysly miminka nastaveny tak, aby upřednostňovaly kontrastní vzory podporující koncentraci a vizuální sledování objektů.

Role barev v raném vývoji dítěte

Zatímco kontrastní černobílé vzory jsou ideální pro první fázi vývoje zraku, postupem času začíná miminko vnímat i jiné barvy. Vývoj zraku je proces, kdy se postupně zvyšuje schopnost dítěte rozlišovat různé barvy a jejich tóny. Po určitém čase je tedy dobré doplnit černobílé kontrastní kartičky i kartičkami s jinými barevnými kombinacemi.

Principy fungování kontrastních kartiček pro miminka

Jak jsme již zmínili, po narození vidí miminko svět v rozmazaných obrysech a odstínech šedi. Kontrastní kartičky přispívají k vývoji zraku tím, že využívají kontrastní vzory, které zvládne miminko rozpoznat.

Je dokázáno, že novorozenci lépe reagují na jednoduché, vysokokontrastní vzory. Černobílé kontrastní kartičky pomáhají miminko uklidnit, stejně jako podnítit jeho zvídavost a schopnost koncentrace. Kartičky jsou navrženy speciálně tak, aby je byl nevyvinutý zrak schopný zpracovat.

Výhody používání kontrastních kartiček

Kontrastní kartičky představují nástroj, který podporuje vizuální a kognitivní vývoj dětí od narození. Černobílé kontrastní kartičky zároveň pomáhají rozvíjet klíčové duševní schopnosti a podporují učení. Níže najdete veškeré výhody, které používání kontrastních kartiček miminku přináší.

Stimulace poznávacích procesů

Kontrastní kartičky s černobílými nebo černo bílo červenými motivy jsou pro miminka kvůli několikrát uvedenému kontrastu velmi atraktivní. Tento vizuální stimul obsahuje jednoduché geometrické tvary nebo obrázky zvířat. Používání kontrastních karet pomáhá rozvíjet schopnost rozeznávat a kategorizovat vizuální informace.

Podpora soustředění a paměti

Díky vysokému kontrastu a jasným obrazcům nabízí kontrastní kartičky efektivní způsob, jak v raném věku dítěte podpořit jeho koncentraci. Když se děti soustředí na vizuální stimuly, pracuje jejich krátkodobá paměť, která se snaží spočítat a zapamatovat různé obrázky.

Zlepšování motorických dovedností

V průběhu vývoje dítě kontrastní kartičky nejen sleduje, ale pokouší se je i uchopit. To podporuje koordinaci očí a rukou a zároveň rozvíjí jemnou motoriku. Při pasení koníčků, si mohou děti na kartičkách zkoušet různé druhy úchopů a stimulovat své senzorické vnímání.

Výběr a bezpečnost používání kontrastních kartiček

Při výběru kontrastních kartiček pro miminka je klíčové zohlednit faktory, které podporují zvídavost dítěte a zároveň zaručují jeho bezpečnost.

Kritéria pro výběr správných kontrastních kartiček

  1. Kontrast a design – Miminka nejlépe reagují na vysoký kontrast mezi černou a bílou podporující jejich vizuální vývoj.
  2. Materiál – Kvalitní a odolné materiály zajišťují, že kartičky vydrží všechny možné způsoby manipulace a snadno se udržují.
  3. Rozměry – Ideální velikost kartiček je taková, aby je miminko mohlo postupem času vzít do vlastních rukou.

Záruka bezpečného používání kartiček

  • Zaoblené rohy – Při nákupu byste měli upřednostnit kartičky se zaoblenými rohy, které snižují riziko, že by se mohlo miminko poranit.

Bezpečný materiál – Ujistěte se, že jsou kartičky vyrobené z netoxických materiálů vhodných pro děti.

Začni psát komentář...

Odešli