Praha v zimě (zase jarní prázdniny). Je tam co dělat?

2veverka
14. led 2024

Holky, ahojte.
Měla jsem tu diskusi ohledně jarních prázdnin mimo hory a dostala jsem super tipy (Ostrava, Liberec, Vroclav, Berlín, termály apod.) Únor však bývá na nemoci dost úporný, vzpomněla jsem si, že vloni i předloni jsem se dětma vracela z hor, protože jsme odjížděli napůl načatí a pak postupně onemocněli. A děsí mě představa, že si v Liberci nebo ve Vroclavi zamluvím ubytování, podniknu cestu a za dva dny budeme vše rušit a peníze vyletí oknem. A do termálů zase nenacházím spoj vlakem či busem.
Proto se ptám: je prosím vás co dělat i v Praze v zimě? Tj. je např. i zoo v zimě atraktivní a co všechno dalšího byste doporučily? Prahu jinak znám, jezdím sem pracovně, ale můj pohled dospěláka je zcela jiný. Mám tu však možnost noclehu bez storno poplatků.
S tím pak souvisí dotaz: napadá vás jiná možnost na fajn místě, kde při náhlém zrušení ubytování nejsou storno poplatky?
Moc děkuju i za tuto úvahu.

prejeta_zaba
14. led 2024

Určitě, Praha toho skýtá hodně - namátkou mě napadá ČNB, exkurze po památkách (zkusit i nějaké méně přístupné, nevím, jak je to aktuálně třeba s Hradem a sv. Vítem), medúzárium, různá divadla, muzea; malování vlastního obrazu na Chodově; botanická a zoo, nějaká jump aréna nebo lezecká stěna, kryté bazény, zajít si třeba na squash nebo bowling. Venku se mi líbí park Zahrádky (hřiště pro větší děti), Mirakulum a kuličkové hřiště a určitě bude plno dalších míst k vidění.

2veverka
autor
14. led 2024

@prejeta_zaba Máš s něčím opravdu skvělou zkušenost? Moje děti už např. byly na Hradě, po hlavních památkách, v Technickém muzeu atd., po centru se prošli i se školou. Takže bych se sama potřebovala fakt nadchnout, abych nadchla je...

tereza0111
14. led 2024

A jak je mas stare a co tak maji radi? Zoo je jistota :D narodni muzeum, detske muzeum v narodnim, muzeum hudby, zemedelske muz. jsou vsechna super. Pro detske stesti dost udela POP arena - majaland a Dinosauria, lezecka stena v Letnanech, Toboga na Zlicine,... Po pamatkach je taham, ale obecne je to moc nebavi, vyjimku kupodivu tvori narodni galerie - maji tam uzasne zamestnance. Naposledy jsme byli ve Schwarzenberskem palaci spis, ze jsme sli okolo. Deti ale dostaly sesitek s ukoly (najit ruzne motivy v obrazech pripadne ty obrazy) a v kazde mistnosti se jich nekdo "chopil" a opravdu i pro ne zajimave povidal, takze to bylo necekane super. Celkove narodni galerie toho porada pro deti hodne a moje deti ji maji rady.

2veverka
autor
14. led 2024

@tereza0111 Mám děti 6 a půl a 12, s nejstarším mám plán zvlášť.Potíž je v tom, že dříve jsem s nima chodila všude a děti byly spokojené. Ale aktuálně 12tiletá dcera pobere už jen něco a puberťácky žehrá na únavu a návštěvy památek a muzeí, ji aktuálně nerajcují. S kulturní aplikací o prázdninách v jednom městečku jsem pohořela. Takže potřebuju něco echt zajímavého, uvažovala jsem právě o zoo, divadlech, o prohlídce orloje...

tereza0111
14. led 2024

@2veverka tak s pubertakem to bude asi tezke vsude, to mas jedno :D jeste bych do moznosti pridala "beArtist" - tam by se i pubertacka mohla odvazat (tvorite spolu obraz hazenim balonku s barvou apod.) nebo je taky pekny vylet vlakem do Roztok a tam je dalsi vyborne muzeum, jestli ta hlavni prazska uz znate. Ale jestli jste nebyli, tak narodni je opravdu dobre. Taky mozna kouknout na nejakou unikovou hru? Kouknout podle terminu, pro rodice + deti je jich hromada a je to taky docela fajn. A jeste jednou vypichnu tu lezeckou stenu v Letnanech - pro tohle vekove rozpeti take super, zabavi se vsichni. Moje deti maji rady i program v planetariu pripadne Petrin hvezdarna - taky jsme tam vzdycky narazili na opravdu nadsene zamestannace (bez ironie), kterym se chtelo detem venovat, takze super (a k tomu jako bonus vybehnete vedle na rozhlednu :D) )

volfikovi
14. led 2024

@2veverka zkusila bych na Vaclacaku hračkářství Hamleys. Děti si tam mohou hrát , je to hračkářství jak z pohádky Sam doma navíc je tam motýly dům a ten je super. . Pak doporučuji Meduzarium, nejen že tam jsou krásný medůzy, ale je tam i různá animace, je to velmi pěkná podívana.... Super je také muzeum Fantastických iluzi. Velmi zábavné a zaujme velké i malé. Muzeum ocelových figurín taky nás bavilo.

volfikovi
14. led 2024

Ještě jsme projela Facebook kde jsme ještě byli.. Mořský svět všude plno rybiček, moc hezké, a museum filmových legend, jsou tam i pohádkové postavy, většinou tam běhá nějaký maskot, naše děti moc bavilo.

volfikovi
14. led 2024

A ještě mě napadl případně Dinopark

2veverka
autor
14. led 2024

@volfikovi Děkuji moc za fotky!

2veverka
autor
14. led 2024

@tereza0111
Děkuju moc, hláškou, že s puberťákem je to vlastně jedno, jsi mě pobavila! Ten ateliér Be artist je super. Prosím tě, a nemáš zkušenost i s divadlama - Minor, Spejbl a Hurvínek apod.? Taky bych prosila, zda bys ještě mohla vypíchnout z těch muzeí to nejzajímavější, zdaleka jsme nebyli všude. Já sama miluju umění, galerie, památky, ale třeba Národní muzeum a taková ta všeobecná muzea jsou mi vzdálená nebo o nich vlastně tolik nevím, tak trochu poprosím o motivaci. Dětské muzeum v Národním - to je zajímavé, byli jste tam?

2veverka
autor
14. led 2024

@prejeta_zaba
Bezva, díky. A ta ČNB , Lidé a peníze - je to zajímavé, byli jste tam?

2veverka
autor
14. led 2024

Holky, ještě prosím o tip na pár osvědčených restaurací v centru. Já znám spíš tak na Vinohradech apod.

malytlustyhroch
14. led 2024

@2veverka tu CNB chvali uplne vsichni, takze se tady pridam, je to opravdu velmi moderni expozice a jako bonus je zdravma, kdyby nahodou zrovna vas nezaujala, tak to tolik nemrzi odejit za dvacet minut. Nejvic mi utkvelo hledani shovanych penez v cizim obyvaku 😁 pak tam bylo hodne jakoby vzdelavacich her na obrazovkach.

malytlustyhroch
14. led 2024

A dvanactiletou by mohl zaujmout nakupak Paladium na stejnem namesti (je to takovy priserny predrazeny bludiste).
Na stejnem namesti je jeste vystava iMucha v Obecnim dome (ted bude nekdy na jare koncit), rozhybali nektere Muchovi obrazy a v Obecnim dome byvaji casto i ruzne vystavy odevu, sperku atp. Z iMuchy byly deti nadsene, ale jsou mensi, kazdopadne moje jeste nedavaji vic jak jednu kulturni akci za dva tydny 🙈 takze vim, ze s nima bych vsechno, co treba Namesti republiky nabizi, za jeden den nezvladla, takze je mozna i jedno, ze je to blizko sebe, ale mozna tvoje deti uz maji vetsi vydrz.
Zoo je skvela i v zime, naopak meduzy na Pankraci jsou vylozene pro lidi, co maji radi meduzy, jinak je to za me trochu nuda: vsude meduzy 😁 (+jedna klouzacka, +animace vlastni omalovanky, kvuli ktere me tam deti furt chteji dostat podruhe).

2veverka
autor
14. led 2024

@malytlustyhroch aha vidis, dekuju moc za upozorneni s tema meduzama. Chtela bych udrzet dobrou naladu a vyhnout se otravenym oblicejum. Je pravda, ze mozna ani pro deti Praha neni ted uplne v popredi, ale neni tak jednoduche vymyslet misto, kam se da slusne dojet vlakem a kde se muzu omluvit v pripade nemoci. J.

zmrzlinka
14. led 2024

A co je vzít do Aquaparku v Čestlicích?

2veverka
autor
14. led 2024

@zmrzlinka Clovece, ja to neznam, ale to nam asi na 3 dny nevydrzi... Vzpomnela jsem si jeste na ty rakouske Therme Laa, ale s tema nasima virozama nevim nevim...

hojda
14. led 2024
2veverka
autor
16. led 2024

Holky, kdo máte ještě zkušenost s pražskými divadly, kam chodíte a co se dětem líbí? Minor, Divadlo Spejbla a Hurvínka, ještě něco? Netuším ani, jestli ten Spejbl a H. v reálu pořád mají dobrou kvalitu...

hojda
16. led 2024

lumia.cz

2veverka
autor
16. led 2024

@hojda Ahá, bezva, díky... vám se tam líbilo?

hojda
16. led 2024

@2veverka ano, je to interaktivní, děti si tam vše můžou zkoušet.

2veverka
autor
16. led 2024

@hojda Jj, a pro jaké je to věky dětí?

mollyweasley
18. led 2024

Loni jsme právě v únoru v Praze s dětmi byli, 8 a 12 let, 3 dny. Navštívili jsme Národní muzeum, to byla pecka, byli na plavbě lodí s obědem (manžel dostal), prošli se na klasické památky (náměstí, hrad, Petřín), byli ve hvězdárně, v ZOO. Jindy jsme zase navštívili Vyšehrad, muzeum iluzí a Sapu, Papilonii. Manžel byl na výletě jenom se svým taťkou a to zase byli v Náprstkově muzeu, technickém muzeu ve Kbelích...

lennus
18. led 2024

@mollyweasley V Kbelích je i hezké ekocentrum a lesopark.

Napadá mě Minizoo v Chuchli, rozhledna Závist nad Zbraslaví.

Mně nikdy neomrzel Vyšehrad, je tam super výhled.

2veverka
autor
3. únor 2024

@tereza0111 Prosím tě, a můžu se ještě zeptat: kdybych měla zvolit jedno z těch klasických muzeí, co bys doporučila? Já sama bych asi volila Anežský klášter nebo Schwarzenberský palác, ale už jsem alergická na brblání puberťačky. Nebo Národní muzeum? A pak jsem se ještě chtěla zeptat na nějaký dobrý tip na restauraci nebo kavárnu nebo kdybych příp. dceři chtěla koupit něco na oblečení. Podniky znám jen kolem Národní třídy, ale tohle jsou velmi různá vzdálená místa.

2veverka
autor
3. únor 2024

@mollyweasley Prosím Tě, a můžu se zeptat, jak tvoje děti právě reagovaly na Národní muzeum, na ZOO, Vyšehrad a další památky? Ta plavba lodí mi vůbec nepřijde špatná, ale kde se nastupuje?

2veverka
autor
3. únor 2024

@lennus Já mám Vyšehrad taky ráda, jen začínám mít problém motivovat děti, když se obávám jejich brblání (do 10 let to tak nebylo).

mollyweasley
3. únor 2024

@2veverka Děti měly v té době skoro 9 a 12. Mladší je nadšená ze všeho, ona je úplně optimistické dítě. Starší si poslouchala písničky, co jí nezajímalo, to ignorovala a poslouchala si. Na druhou stranu ji zajímá třeba nedavna historie, takže v Národním ta expozice 20. století ji bavila hodně. Zoo je jasné, to nás baví vždycky a kdekoliv. Já osobně nejsem na historii právě tu hradní a zámkovou, takže Vyšehrad jsem si užila jako procházku. Paradoxně nejmenší úspěch měla Papilonie, motýlí dům. Nesnesly kolem sebe tolik lítajících věcí a postávaly v rohu 😀
Plavbu lidi dostal manžel jako dárek pro dva lidi, dokupovali jsme jenom pro dcery. Různé lodě vyplouvají na různých místech, ta naše byla na nábřeží u židovského hřbitova. Měli jsme to i s obědem a překvapila nás živá hudba v podobě mladého fešáka s harmonikou. Naše mladší s ním zpívala celou cestu 🙂

2veverka
autor
3. únor 2024

@mollyweasley Bezva, díky. A prosím tě, v Národním muzeu, co vás tam konkrétně zaujalo? Já mám asi předsudek, že mi přijde moc technické či co...Byli jste i v nějaké dobré restauraci, cukrárně atp?