Konec rodičovské dovolené a odstupné v práci

popoluska305
27. zář 2017

Ahoj,prosím o radu.Koncem října mi končí rodičovská dovolená a měla bych se vrátit do zaměstnání,kde pracuji již cca 10let.Problém je v tom,že mi řekli,že moje místo je již obsazené a momentálně jinou volnou pozici nemají.Jen podotýkám,že je to velká společnost,která se prezentuje jako "family friendly společnost".Domluvili jsme se tedy na rozvázaní pracovního poměru(mě to zrovna přišlo i vhod,protože se mi rýsuje jiná pracovní nabídka)s tím,že mi vyplatí odstupné.Teď ale nevím jak postupovat.Jestli se "dohodnout na rozvázaní prac.poměru s odstupným,které mi nabídnou,nebo trvat na tom,aby mi oni dali "výpoveď napr.kvůli nadbytečnosti".Museli by mi v druhém případě dát 2měsíční výpovední dobu a tudíž výplatu za 2 měsíce proplatit?
Poraďíte prosím co je pro mě výhodnejší?Děkuji

jitka_cv
28. zář 2017

Mě dali v práci výpověď pro nadbytečnost s dvouměsíční výpovědní dobou.Práci pro mě nemají a tak jsem celou výpovědní dobu doma za průměrný plat.Pak dostanu ještě tříměsíční odstupné.Pro tebe bude určitě výhodnější aby ti dali výpověď pro nadbytečnost s výpovědní dobou a pak odstupné.V případě,že by jsi práci nenašla,tak se ti pak podpora bude počítat z toho platu z výpovědní doby.Pokud by jsi ale přistoupila na dohodu,tak by jsi měla jen minimální podporu.A to už je sakra rozdíl.Jinak do výpovědi si nech uvést tu nadbytečnost,jak bude probíhat ta dvouměsíční výpovědní doba( jestli budeš doma nebo budeš chodit do práce).Kdyby jsi si našla jinou práci tak můžeš nastoupit i během výpovědní doby u původního zaměstnavatele.

dominikaromanova
28. zář 2017

@popoluska305,
v určitých případech má zaměstnanec při ukončení pracovního poměru nárok na odstupné přímo ze zákona. Nárok na odstupné přímo ze zákona má ten zaměstnanec, který dostal výpověď nebo končí pracovní poměr dohodou z takzvaných organizačních důvodů, tedy:
- ruší se zaměstnavatel nebo jeho část,
- přemísťuje se zaměstnavatel nebo jeho část,
- stane se nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.

kovalcice
28. zář 2017

Ja to mam presne jako ty, jsem ve firme 10 let, dostala jsem vypoved, nabizeli mi dohodu ale ta je nevyhodna jak se tu pise. Takze mi dorovnali plat, a od pulky září fo konce listopadu jsem na 100% doma protoze me nemaji kam dat, pak dostanu 3 platy odstupne. Take mas narok na nejakou cast dovolene, co proplati a ja jeste odmenu za to ze jsem tam 10 let.

kovalcice
28. zář 2017

Jo a taky si muzes kdykoliv najit jine zamestnani a hned nastoupit, i kdyz jsi ve vypovedni lhute, jen musis uvezt toho noveho zamestnavatele jako hlavniho.

j.a.n.i
28. zář 2017

@kovalcice Nojo, ale když ji na výpově+dní dobu nějakou práci vymyslí (třeba s ní vykryjí dovolené ostatních), tak má smůlu a do žádné nové práce v průběhu výpovědní doby nenastoupí.

@popoluska305 Já bych šla do dohody, ale tak, abys ještě "odpracovala" třeba 2-3 dny kvůli výši podpory a pak bych chtěla 5 platů odstupného.

jitka_cv
28. zář 2017

@j.a.n.i musí jí přidělit práci dle pracovní smlouvy,jinak je doma a pobírá průměrný plat do koce výpovědní doby. Pět měsíců jí odstupné určitě nedají.Max 3 měsíce dle zákona.Málokdo dává víc než musí.

popoluska305
autor
28. zář 2017

Holky děkuji,to jsem si myslela,že tá dohoda pro mě nebude moc výhodná.V práci jsem makala vždy na 120% a teď s 2 dětma nebude lehké najít práci s odpovídajíci prac.dobou,proto mi není jedno kolik peněz dostanu.

popoluska305
autor
28. zář 2017

@kovalcice A necukali se moc,když jste dohodu odmítla,netlačili nějak na vás?Nechci se s nima rozejít ve zlém,slibili mi doporučeni,ale zas na druhou stranu je to nepříznivá situace hlavně pro mě.

popoluska305
autor
28. zář 2017

@j.a.n.i Toho se trochu bojím,že si pak něco vymyslí,a budu si to muset odpracovat,i když nevím,museli by mi upravit prac.dobu o kterou jsem kvůli dětem žádala+k platu prémie+stravenky..Nevím jestli by to bylo pro ně výhodné.
Nejspíš počkám na schůzku co mi nabídnou a pak uvidím.

j.a.n.i
28. zář 2017

@popoluska305 Tak prémie ti dát nemusí...

j.a.n.i
28. zář 2017

@jitka_cv A proč by ji 5 platů nedali? Když ji budou muset dát výpověď, tak je to bude stejně těch 5 platů stát a vyjde je to vlastně ještě dráž, protože z těch 2 budou odvádět i sociální a zdravotní, což z odstupného ne a ještě nemají jistotu, že se jim nehodí marod, případně že soudně nenapadne tu nadbytečnost, protože pokud za ní někoho přijali, tak měl mít smlouvu na dobu určitou a ne že on tam zůstane a ona bude díky tomu nadbytečná. Pro ně je dohoda nejlepší, ta je nenapadnutelná...

kovalcice
28. zář 2017

@popoluska305
Ne necukali, dali mi na vyber. A musite to mit osetrene aby vas nemohlu stahnout zpet jak mise j.a.n.i. ja to mam napsano ze budu po dobu vypovedni lhuty doma na prumeru

kovalcice
28. zář 2017

@j.a.n.i 5 platu mi take nabidly na dohodu, proste vsechno bych dostala najednou a nebyla bych na vypovedni lhute. Ta nadbytecnost se da soudne napadnout ale zamestnavatel muze zpetne preorhanizovat stav takze neni jista vyhra, to uz jsem se ptala pravnika

popoluska305
autor
28. zář 2017

Holky děkuji, moc jste mi pomohli,uvidím co mi na schůzce nabídnou.Už ale vím jaké argumeny použít..