Výživné na 12letého syna

drahuska1977
8. čer 2018

Prosím o radu ohledně výživného na 12 leteho syna. Mám syna z prvního vztahu. Mam ho ve své péči nejdříve mi soudem bylo určeno 1500kc to platil bývalý do jeho 9 let. Pak jsme se dohodli na 2000kc mimosoudní. Syn je už na druhém stupni ZŠ a byla jsem na socialce a paní mi rekla ze na jeho věk by měl bývalý platit 3000 nejmíň. Jenže problém je že chlapovi v práci zaměstnavatel napíše min. mzdu. Protože dela dispečera dopravy tak dostávají peníze bokem. Co mám s tím dělat. Syn nosí brýle a na ně on nepřispěl jiné dítě nema co si myslíte o výživné a nebo jak jste na tom. Mám ještě malou s jiným s kterým žijí a ten mymu synovi platí pojištění protože nás pojistil hromadné. Bývalý malými neplatí krom fotbalu nic ani oblečení.

zutinka
8. čer 2018

Pokud mu napise zamestnavatel minimalni mzdu tak soud to dle toho bere. Ted si myslim,ze to je na dohodě mezi Vama kolik bude davat na kluka.

ruzicka06
8. čer 2018

@drahuska1977 Dobrý den. Osobně si myslím, že by byla lepší dohoda přes soud. Sice je fajn, že se bývalí partneři domluví mimosoudně, ale jak to není na papíře...zkuste se domluvit s paní na sociálce, ať Vám pomůže sepsat k soudu návrh na zvýšení alimentů. V příp. potřeby se pak můžete obrátit také na pomoc právníka. Popravdě pro 12letý dítě 2.000,- mi příjde dost málo...sice říkáte, že Vašemu bývalému v práci dávají oficiálně jen min. mzdu a soud si od toho stanový výživný, ale pokud víte, že dostává i něco bokem, tak s tím by třeba mohl nějak poradit ten právník.

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@ruzicka06 no právě že ten majitel firmy co on u něj dělá je docela za vodou a ma vše ošetřeno tak aby měl vše v pořádku a myslím že i právníky ma dobrý. Napíšu byvalymu jestli se domluvíme na min. 3000 a uvidím jinak to dám k soudu. Problém delal už předtím že když si zvednu vyzivny víc mi prej nedá a ze přestane synovi platit fotbal a tím mi vyhrožuje a to by bylo pro syna asi těžké. Vůbec nevím jak to řešit. Kdybych nebyla na mateřské možná to neresim

ruzicka06
8. čer 2018

@drahuska1977 Jo jako zkuste se s ním domluvit tedy sama na těch 3.000. Pokud nebude souhlasit, jděte to řešit právní cestou. Paní na sociálce Vám v příp. potřeby určo pomůže!

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@ruzicka06 zkusím a uvidíme právě přemýšlím jak mu to napsat aby zasw to nedonesl syn

ange_de_la_morte
8. čer 2018

nejlepší cesta je domluva s bývalým partnerem ... pokud to nepůjde dá se teoreticky i před soudem prokazovat že bývalý má vyšší příjem než kolik má přiznaný , ale to je už dosti složité a s nejistým výsledkem

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@ange_de_la_morte no právě uvidím o totiž bývale vi ze ja na syna nedám dopustit a tak mě trestá přes nej

ange_de_la_morte
8. čer 2018

a ještě bych ti možná doporučila pokud to neděláš - psát si každou korunu co za syna platíte( všechno včetně zmrzliny na náměstí) - prostě po jednotlivých položkách s datumem ... ono často těm chlapům ani nedochází co děti stojí , můj manžel se taky pořád diví když na konci měsíce otevře internetové bankovnictví a studuje výpis z účtu - nechápe za co jsem mohla tolik utratt dokud mu to položku po položce neobjasním - prostě mu nedochází že dítě potřebuje pořád nové boty a co chvila něco do školky/ do školky, atd...

ange_de_la_morte
8. čer 2018

@drahuska1977 : vyřizování účtů přes děti je blbé, bohůžel jak tak sleduju okolí často realita ... to je smutné no, s tím ti ale asi neporadím

drahuska1977
autor
8. čer 2018

Stejně děkuji za radu nějaké listky od věci si schovavam

elwe
8. čer 2018

mně právník tvrdil, že výše výživného se neodvíjí podle toho co papírově dostává, ale podle toho jaký je normální plat za danou práci v dané lokalitě. Ale je samozřejmě otázka, jestli to nějak pomůže, když všichni dispečeři dostávají na ruku.

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@elwe no právě uvidíme

lv
8. čer 2018

Známe u soudu - soudce se zeptal otce (minimální mzda+prachy bokem), kde bere na 4pokojovy byt a auto? Počítali alimenty taky z odhadu platu pro danou pozici

maximaty
8. čer 2018

Smutné tenhle systém v ČR... žiju v Rakousku, tedy hned vedle... alimenty máme Aktuálně spočítané na 530eur pro 11ti letého a ještě musí otec 6000 eur doplácet za poslední roky co platil moc málo... pokud by neplatil převezme jeho povinnost stát a po něm to bude vyžadovat zpět. V ČR by se mělo ledacos změnit, mám pocit, že chlapi to mají příliš snadné se z zodpovědnosti vyvlect.

editah222
8. čer 2018

Moje ségra se rozváděla už před cca 10lety a už tenkrát nevycházel soud ze skutečných příjmů ex, ale z příjmu v jeho prefesi obvyklém u nás v okrese. Jeho problém, že si neumí najit lépe placenou práci když může.
Myslím si, že stejná praxe je stále. Celkem dost chlapů je schopných dělat ofiko za minimálku.

zuzineckah
8. čer 2018

@maximaty tenhle systém je i na Slovensku. Akorát ty částky jsou teda podstatně nižší.

volfikovi
8. čer 2018

Zdravím , já mám na 11 ti letou dceru 3500 kč , a na 7 letou dceru také 3500 kč. ( Každá má jiného tatínka ) Otec starší platí pouze určených 3500 kč ,které ma určené od narození , bokem moc na nic nepřispěje prej nemá :D
Druhý tatínek je naprosto v tomhle užasný sic má určené 3500 kč , platí kolem 7000 měsícně čili téměr za obě holky a někdy dá i víc .
Takže vše je asi o dohodě .. bohužel když dohoda není možná tak na soud a ani ten není zaručen úspěch . Já žádala cca 3 roky o navýšení vyživného na první dceru a neuspěla jsem . Takže dohoda vždy lepší

blahova_andrea
8. čer 2018

@drahuska1977 no je fakt, že ten fotbal mu asi platit nemusí, je to nad rámec výživného, takže o jeho dobré vůli? kolik ten fotbal stojí? protože jestli ti dá víc, ale fotbal platit nebude a budeš ho pak platit ty, aby jsi na tom nakonec nebyla ještě hůř ☹ jinak soud prý bere v úvahu i průměrné platy v oboru, ne jen výplatní pásku. takových vykuků tam má běžně mraky. takže i posuzuje to, zda otec vůbec dělá maximum nebo zda se pořádné práci, platu a lepšímu výživného vědomě vyhýbá. ale to je teda info z doslechu. přítel má s ex to, co vy. kdysi dávno stanovené soudem a od té doby teda navyšování nebo průběžně platby na víc a příspěvky třeba na lyžáky apod. dle dohody. a vidí to vlastně stejně jako ten tvůj. pokud by se šlo k soudu a výživné mu navýšili, tak přestane dávat cokoliv mimo to stanovené. ale my také máme další dvě děti hypotéku, tak ty počty jsou zas něco jiného než s jedním dítětem.

blahova_andrea
8. čer 2018

@drahuska1977 prosím tě, nepiš mu to. pozvi ho na kafe a promluvte si z očí do očí, v klidu, věcně, pokud to umíte 😉 až pak nějaké ty dohody a další věci písemně. sama vím, jak přítel reaguje, když se ex ozve. ještě to ani nečetl a je naježenej už jen, že vidí, že píše :-/ pak ho většinou obsah dorazí. ale to je i o stylu, jakým je to podáno, to dělá také hodně.

blahova_andrea
8. čer 2018

@maximaty njn, ale zase ven z jaké částky je to počítáno. v čr nejsou platy takové, aby mohl někdo dávat 13000 alimenty

maximaty
8. čer 2018

@blahova_andrea alimenty jsou v tomto věku 20% z platu... ( v Rakousku, v čr to snad nebude o moc jiné) a Pokud někdo platí 2000 kč, znamena to, že vydělává 10000 měsíčně... to jsem já vydělávala před 17ti lety v Jihlavě v Baumaxu na kase. Tady očividně něco nehraje myslím... že v ČR nejsou platy na to aby byly alimenty 530 euro to ještě chápu, ale nikdo mi nenamluvi, že průměrný plat zdravého českého chlapa je 10.000,- .

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@blahova_andrea fotbal je 4000 ročně. A on je sám a jiné dítě nema. A nic nad rámec jako je oblečení do skoly boty prostě nic neplatí brýle 4000taky mi na ně nepřispěl. A to vlastně říká že 2000 je dostatek na narozeniny mu nic nedává ani na svátek.

drahuska1977
autor
8. čer 2018

A přitom mu platím spoření, pojištění úrazové 2x, a ty peníze využiji vlastně jen pro ne. Dala bych mu stavebko no chlapy prostě jsou sobci. Přitom má syn odemne vše z obchodu značkové, má notebook, tiskárnu vše odemne ten mu nedá nic a ještě co dostane peníze od jeho rodiny mu zebere a nechá si to.

blahova_andrea
8. čer 2018

@maximaty 20% z platu? no pro mě je to v našich počtech docela síla. když vezmeš kolik lidí dává jen za bydlení 50% i více, tak kde brát na takové alimenty? ne, průměrný plat českého chlapa opravdu není 10, to nikdo netvrdí 😉 jen by se mělo brát v potaz, že kdyby rodiče nešli od sebe, tak by se museli na výdajích také domlouvat. na co je na co není. a ne jak je to u rozvedených, že prostě matky hlásí kam všude dítě jede, co vše mu chce koupit a otče přispívej. moje děti se třeba nikdy nebudou mít tak, jako moje nevlastní. kolikrát si říkám, jak by mi bylo krásně, kdyby mi tatínek taky dával na vše půlku.

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@blahova_andrea on se semnou ani nechce potkat totiž já jsem se s nim rozešla a on to do teď neprekousl tak me promlouvá a nesnáší ani ohledně syna se moc nebavi

blahova_andrea
8. čer 2018

@drahuska1977 tak 4000,- by mu dát mohl, pokud ho to tolik baví, to ho nezruinuje a syna potěší. on mu nekoupí ani dárek na vánoce a narozky? tak tam je teda něco hodně špatně ☹

blahova_andrea
8. čer 2018

@drahuska1977 tak to u vás asi dohodou nepůjde a budeš muset na soud, no.

maximaty
8. čer 2018

@blahova_andrea No, bývalý nepřispívá na nic. Pouze platí zákonem dané a spočítané alimenty. Já sama vydělávám slušně. Přítel vydělává nadstandardně. To ale nic nemění n tom, že otec má vůči svému synovi povinnosti a 20% z platu na alimenty, ve kterých je zapocitany aliquot bydlení, školních potřeb, výdajů za pojištění atd atd atd mi přijde adekvátní. Pokud by jsme byli zůstali spolu, stal by ho syn víc než těch 20% z platu myslím.

maximaty
8. čer 2018

@blahova_andrea v ČR je to v tomto věku 15-19% takže procentuálně ne až takový rozdíl.

drahuska1977
autor
8. čer 2018

@blahova_andrea na, fotbal ho dal byvalej protože sám hraje takže to je jeho dobrovolně. No k narozeninám nic k svátku mi taky nic nedá a na vanoce myslím že syn rikal ze něco malyho z drogerii. No ale sám si nechal opravit bytové jádro chodi si po hospodách na to peníze ma