Střídavá péče - bohužel. Jak to změnit a nebát se?

antymania666
21. dub 2024

ahoj, s bývalým manželem máme od roku 2019 ve střídavé peci dceru (10let), soud to tenkrát udělal střídání co dva dny, naštěstí v tomhle mi pomohl covid, kdy jsem řekla, že tohle střídání nejde a dohodli jsme se tedy na týden a týden.
po case jsem si našla partnera, budeme spolu 4 roky. Žije na vesnici, 80km za Prahou, má dva syny. S naší malou si všichni rozumí, má tu svou partu kamarádů....leta jsme sem jezdili jen na víkendy, ale nastává situace, že se sem budu stěhovat....
a ted...vození malé do Prahy do školy bude docela masakr.
Otec se sice stará, ale tak nějak po svém...dcera je častěji v hospodě klidně i skoro do desíti do večera, když má jít druhý den do školy, něž s kamarády na hřišti. Bohužel u něj žádné ani nemá, jelikož s ní nikam nechodí. Dcera ho má ráda, ale já bych radši měla dceru ve své péči....bojím se ale, ze mi soud nevyhoví, protože já jsem ta co se stehuje...i když by sem mohla chodit do školy a má tu kamarády...
jsem bezradná a mám ze všeho strach

merope
22. dub 2024

A jak by si to nejlíp představovala dcera? To mi tu trošku chybí.

lencaa11
22. dub 2024

@antymania666 tak nikdo vás nemůže soudit na základě toho že se stěhuje te podala bych navrch vše bych zmínila a uvidíte proč se bát předem když člověk nevi

bachovy_esence_poradna
22. dub 2024

@antymania666 Píšete, že jste bezradná, ale zároveň je vidět, že věci máte rozmyšlené. A jsou tam i argumenty proč by to tak bylo lepší pro dceru. Dceru byste chtěla do své péče s tím, že otec by ji měl jak často? Každý druhý víkend? A půlku prázdnin? Nějaké svátky?

Doporučovala bych podnikat kroky tímto směrem. Tím se postupně strach o něco sníží. Najít si právníka, všechno probrat a podat návrh na soud.
Bohužel nikdo dopředu nedokáže říct jak soud rozhodne, ale nebudete tam sama a pokud se dobře připravíte, tak je šance že to dopadne dobře.
Zkuste i vymyslet nějakou kompromisní variantu kdyby neprošla tato.

Jsou to náročné situace, ale člověk to může pomoci naučit se postavit se za sebe a nahlas říct co a proč potřebuje.

Držím palce 🙂

antymania666
autor
22. dub 2024

@merope dcera se na stehování tesí, má to tu ráda, ctyri roky tu má s jak rika nevlastními brachy pokojícky, má tu kamarády, jen říká, že tata bude smutny, ze ji to rekl...prijde mi, ze ji trosku manipuluje, ale to je ciste muj pocit

antymania666
autor
22. dub 2024

@bachovy_esence_poradna říkala jsem si, ze by u něj byla každý druhy víkend, prázdniny jak by potřeboval, ohledně dovolené bych vyšla vstříc jako doteď a také by u něj mohla trávit ostatní prázdniny, když by chtěla, jako pololetni, jarni, podzimní...
také se bojím toho, ze příští školní rok uz nebude družina a bývalý jí vzdy vozil na 6:30 do ranni druziny, tentokrat chce aby do skoly jezdila sama, ale je to přez celou Prahu, dva přestupy a jeste prez Smichovske nadrazi a ja s tim nesouhlasim, bojim se o ni. Nechci aby jezdila sama a i ona rika ze nechce.
Letos od září jsem mela dceru jen já pul roku, jelikož byvalemu sebrali ridicak za zbytkový alkohol. Vysla jsem mu vstric a rada samozrejme, po pul roce se vratila pece tyden a tyden a dceri se tam take nechtelo... samozrejme se pouto mei nami prohloubilo jetse vic...

sorboni30
22. dub 2024

@antymania666 pokud se nestehujes z ČR je to v klidu. Záleží na dceri co chce. Moji kluci mají 9 let a nechtějí jezdit k otci na víkendy. Těší se až budou mít 12 let aby mohli k soudu a řekli, že k němu nechtějí. No uvidíme co z toho bude.. Ale kdyby mi otec tahal syny do večera po hospodě, asi bych navštívila sociálku. To není moc výchovné pro dítě.

antymania666
autor
22. dub 2024

@sorboni30 no ja to vim z aplikace, ktera mi ukazuje jeji polohu, kdyz je treba sama venku nebo jde do skoly, ale ukazuje mi polohu vzdy kdyz ma u sebe telefon, takze i u nej...a nevim jestli je dobry timto argumentovat, aby to nevypadalo pak u soudu ze je sleduji kde jsou....nevim jak to popsat, ale on je blazen a do krizku s nim je teda o nervy

sorboni30
22. dub 2024

@antymania666 mám taky aplikaci a díky ní vím kde jsou kluci. Jejich otec jim bere mobil takže se nesmí ozvat i celý víkend takže když se podívám kde jsou, jsem v klidu. A od toho ta aplikace je. A pokud jsou někde kde nemají být.. a mluvím pak s ex, řeknu mu, že známí je viděli tam a tam. Víš kolik lidí může vidět, slyšet? U mě se to i tak stávalo. Kamarádka mi psala a řekla mi, viděli jsme ráno tvého ex s klukama v centru a pak další když jsem je potkala v obchodě. Někdy, když zase bude v hospodě, vytoč její telefon a zeptej se jí zda už spinká a vymysli si nějakou blbost že sis vzpomněla a neřekla ji.. a ona ti řekne sama kde je. To taky stačí když dítě samo řekne kde je. A chce tam být nebo tam musí být? V tom je taky rozdíl

fyii
22. dub 2024

zkus mu to rict rozumne, ze proste je hloupost, aby holka jezdila sama pres celou Prahu. Ze se chces odstehovat, ze tam mam kamarady a chodila by do skoly tam. Muze si ji uz v patek po skole vyzvednout a mit ji do nedele do vecera.. Vzdyt je spis dulezity jak ten spolecny cas stravi nez kolik dni to je... Holka uz je vetsi, ale porad neni tak velka na to, aby se mela sama pohybovat po Praze... muj nazor..

irmamala
22. dub 2024

A ona je v pohode s tim, ze by zmenila v pulce dochazky skolu? Ja jsem se stehovala po rozvou 40km za Prahu a nikoho nas ani nenapadlo menit skolu v tomhle veku. Kdyz ji mas obtyden tak mi to dojizdeni nepripada tak strasne. Ja mam deti ve svoji peci, takze je i s miminem vozim do skoly hodinu kazdy den🤦‍♀️ A jak to mate s penezi? Treba ex nechce pustit stridavku jen proto, aby nemusel platit alimenty. Kdybys mu dala navrh, at kyvne na svereni do tvoji pece a nic po nem nebudes chtit, treba by souhlasil.

martinka_33
22. dub 2024

Hodne tatinku chce stridavkj jen aby neplatili alimenty (nebo je platili nižší). A pak se staraji tety, babicky, kamosj v hospode... Tak treba by tohle pro nej byl argument aby se zmeniu souhlasil.
Jestli dcera by se radsi odstehovala tak j to by pro nej mohl být argument, je ji deset, to uz je dite ktere umi říct svuj názor.

martinka_33
22. dub 2024

@sorboni30 ja jsem zrovna ta, ktera moc vecerku nehroti, a stve me kdyz ex to hroti (i kdyz ho mam na háku 😅). Smazim se aby byli do deviti v posteli, kdyz jdou rano do skoly, ale i tak se v lete bezne vracime z venku v 8. Kdyz neni druhy den skola, tak v 10 no problem, ale po hospodach teda netrajdame.

antymania666
autor
22. dub 2024

@irmamala on mi plati i ted alimenty prootoze ja beru minimum a on 50, takze mam od nej 3. jako muu se obejit i bez nich,jsem schopna vydelat i po brigadach mozna ze by tohle na nej platilo,na penize je

antymania666
autor
22. dub 2024

@sorboni30 dobrý nápad...on sice ví, ze tu aplikaci mam, ale taky je tam zna plno lidi a muzu rict, ze se ke me dostalo ze chodi po vecerech s holkou do hospody

antymania666
autor
22. dub 2024

@martinka_33 on alimenty plati, dcera ho ma rada, ono ji nedochazi ze s nim travi cas v hospode v deset vecer prootoze je mala jeste.

antymania666
autor
22. dub 2024

@irmamala mozna ze by slysel na to ze po nem nic nechci

tereziezavily
24. dub 2024

@antymania666 Mě by hodně zajímal pohled tatínka. Absolutně odmítám věřit tomu černobílému "zlý otec, tahá dítě po hospodách" v situaci, kdy otec se o dítě stará, vydělává dost a dokonce ještě dotuje tebe jen proto, že si nejsi schopná vydělat více, když by přitom vůbec, ale vůbec nemusel. Tohoto muže jsi dítěti za otce vybrala, jeho peníze pro tvou potřebu ti nesmrdí, ale dítě mu chceš odvézt 80km daleko místo toho, abys co nejvíce podporovala udržení a rozvíjení kvality toho vztahu mezi nimi.

tereziezavily
24. dub 2024

@sorboni30 "pokud se nestěhuješ z ČR je to v klidu" - ne, to teda není. Žasnu, kolik z vás si tady myslí, že matka je nadrodič, který jak řekne, tak všichni musí skákat. Kdyby otec jen tak sebral dítě, odstěhoval ho 80km daleko a řekl "tak si pro něj prostě jezdi co druhý víkend, matko", tak se tady poděláte do krychličky, voláte policii a ospody. Ale když to udělá matka, která od otce inkasuje příspěvky na živobytí, zatímco na něj kydá špínu, protože jedna paní povídala, že bere dítě do hospody, tak ji podporujete všemi deseti. Chudák chlap, fakt.

l_
24. dub 2024

@tereziezavily jak dotuje matku?! Dite ma pravo na uroven zivota rodicu! Takze kdyz tatik vydelava 50 a matka 20, jsou i pri stridavce alimenty a to pekne prosim na dite, ne na matku!

martinka0209
24. dub 2024

A co je špatného,brát dítě do hospody,já jako malá jsem chodila s dědou do hospody a mám na to super vzpomínky,dřív se to tak neřešilo,nebyla jsem tam do 22:00,ale vím že jsem u dědy a u babičky mohla ponocovat,proč to nejde tak o víkendu u otce? Taky by mě zajímal pohled otce,jinak bych šla za právníkem,abych byla více v klidu a tu školu bych potěšila,co by chtěla i dcera,já kdybych měla ve škole kamarády,tak bych do jiné školy moc nechtěla,pokud by to nebylo nutné ( jsem introvert)Hlavně jestli se nebojí a ještě ji sleduješ přes telefon,tak by měla za úkol ti vždycky napsat jsem ve škole nebo jsem doma,to bych se zeptala taky dcery ,jak se cítí a jestli chce dojíždět takovou dálku do školy v tomhle věku už má svůj názor

mimi1004
24. dub 2024

A co kdyby to bylo obráceně? Líbilo by se ti, kdyby ti to, co chceš, navrhl otec dcery? Asi ne, že? Ty seš ta, co se chce odstěhovat k cizímu chlapovi, tak se postarej, aby tenhle model střídavky fungoval i dál. Otec to dá k soudu a ten mu může dát za pravdu.

miryp
24. dub 2024

Takže od roku 2019 ti nevadilo, jak se při střídavce o dceru staral, ale když se ti to teď hodí, tak je to najednou otec, který jí vychovává v hospodě, nedopřeje jí kamarády, atd.? Jako fakt? Podezříváš ho z manipulace, ale jsi si jistá, že ty jsi manipulace prosta? A co kdyby on naopak požadoval, aby dcera zůstala s ním a ty jsi byla ta, která jí bude mít jen o víkendu a o prázdninách?

krtikkrtovaty
24. dub 2024

@martinka_33
@martinka0209
ale ona pode, když má jít druhý den do školy, to asi u 10letého dítěte není úplně ok.
Ale celkově je to nezáviděníhodná situace.

tereziezavily
25. dub 2024

@l_ Ano, dotuje matku. Já totiž nemluvím o alimentech na dítě, ale o příspěvku pro matku, které jí otec už docela velkého dítěte dává stranou, protože ona nemá dostatečně velký příjem. Čti pořádně, nebudeš se pak muset rozčilovat.

l_
25. dub 2024

@tereziezavily a kded vzala, ze ty penize ma pro sebe? Plati proste alimenty na dite.. a

tereziezavily
25. dub 2024

@l_ Je to v příspěvcích, kdybys to chtěla dohledat. Píše jasně "posílá mi alimenty, protože nemám dostatečně velký příjem" a že se bez nich může obejít, de facto je schopna za ně vyměnit své dítě. To není definice soudem vyměřených alimentů na dítě, to on prostě bokem posílá matce svého dítěte prachy, aby se měla líp (do dvou let dítěte se tomu říká "alimenty na matku").

l_
25. dub 2024

@tereziezavily a ja ti znovu pisu, ze dite ma narok na zivotni uroven obou rodicu a pokud otec ma 50 a matka 20, je i pri stridavce vymereno vyzivne NA DITE.. takze ty 3tis jsou proste alimenty na dite, tecka

tereziezavily
25. dub 2024

@l_ Alimenty na dítě to z kontextu diskuse prostě nejsou. To by matka nemohla kalkulovat, jak se může obejít bez nich, jak by na to přistoupil apod., protože by to byly peníze pro dítě. Tohle evidentně žádný příspěvek pro dítě není, to je prostě příspěvek pro ni.

l_
25. dub 2024

@tereziezavily 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ nema smysl..

tereziezavily
25. dub 2024

@l_ Ani při nepoměru platů se při střídavé péči neurčuje výživné vždy. Pokud jo, tak vždy oboustranně, nestejné částky, ale oboustranně. O tom, že by bylo při této střídavé péči vyměřeno výživné NA DÍTĚ, ale nikde nepadlo ani slovo. Zakladatelka jasně píše o příspěvku pro ni - z podstaty věci, kdyby to byl soudně určený příspěvek pro dítě, nemůže ona svévolně rozhodovat o tom, jak ho může nechtít nebo odmítnout, protože by to, jak správně píšeš, byly peníze pro dítě.