Leidenská mutace v těhotenství, máte nějaké problémy?

kedynka
20. led 2015

Ahoj těhulky, zajímalo by mě, jestli je tu nějaká se stejným problémem jako já. Zjistili mi Leidenskou mutaci heterozygot. Jedná se o sklony k nadměrné srážlivosti krve a tudíž i větší hrozbu potratu a později trombofilních stavů. Nyní jsem již v 31+0 a nemoc se zřejmě pomalu začíná hlásit...Máte také nějaké problémy?

marci_m
20. led 2015

Ahoj, mám ji taky. Mám za sebou teprve jedno těhotenství, ukončené akutním císařským řezem ve 29.týdnu kvůli preeklampsii. Díky LM jsem si musela píchat injekce na ředění krve, nic víc. Je tady hodně holek, které mají několik dětí, bez problémů a LM jim byla zjištěna až po těhotenství...

kedynka
autor
20. led 2015

Já slyšela, že je velké riziko potratů na začátku těhotenství. Já tyto měsíce ale přečkala, aniž bych o mimi věděla, tak mě to nestálo zbytečné nervy. Teď už mi raději také nasadili ty injekce, tak snad to bude stačit. Dnes mě doktor vystrašil, protože dlouho kašlu a malá má menší bříško, že je možné, že se začíná zpomalovat vývoj miminka, protože to mé cévy a placenta již tolik nezvládá...v nemocnici vyšly ale všechny testy vpořádku, tak mě budou jen sledovat a nemusím tam ležet. Doufám, že to malá nažene a bylo to spíše tím kašlem, kdy jsem 2 týdny proležela a moc toho ani nesnědla...neměla jsem sílu ani já, tak co potom miminko...

tarra27
20. led 2015

@kedynka neboj, to bude dobré....pokud v nemocnici vyšlo vše vpořádku.... 😉

kedynka
autor
20. led 2015

@tarra27 děkuji, snad ano...musím věřit, ale nebylo to nic příjemného, když doktor řekl sbalte si doma tašku a jeďte do nemocnice..no za dva dny tam jdu zase a raději bych zůstala pod dohledem doktora z rizikového těhotenství...přeci jen v tom asi líp umí chodit

tarra27
20. led 2015

@kedynka určitě lepší lekaře, ketrý s tím má víc zkušeností.....a že tě gyndař poslal, je to takhle drsný, ale má jen strach....nemá s tím takovou zkušenost.....a rozhodne lepší poslat než neposlat....lepší at se bojí než když by mu to bylo jedno....ale mohl to říci šetrněji...nebo líp, to jo.

kedynka
autor
21. led 2015

@tarra27 no on to rozebiral hodne, ale desil me. Uz jen to, ze je potreba do nemocnice byl sok. Doted to bylo bez komplikaci. Ale jak rikas...jsem taky radeji, ze me tam posle nez jak nekteri nic neresi a pak je problem. V nemocnici uz me uklidnili a alespon udelali vsemozne testy a muzu byt klidnejsi. Ted uz verim, ze kdyz se budu setrit a zacnu zase jist, tak to mala nazene. Kazdopadne diky moc za podporu

tarra27
21. led 2015

@kedynka to vis ze jo.....a váhový odhad je orientacni, může mít klidně víc, neboj. A v tomhle stadiu těhotenství si myslím, ze už to bude dobre. To už spolu zvladnete.

fridininka
6. únor 2015

mám ji také, při prvním těhu jsem o tom ještě nevěděla, rodila jsem v termínu, ale císařem díky konci pánevnímu a noze za hlavou. Porodní váha byla 2650g, tedy nižší, ale jinak vše v pořádku. Nikdy jsem neměla žádné prášky nebo injekce, jen kontroly jednou za rok na hematologii. Druhé těhu, už jsem věděla že mám Leidenskou mutaci, potratila jsem v 10.-11. týdnu. Teď jsem 32+3 a zatím vše bez komplikací, mimi má odhad váhy 2420g, takže fakt macek. Zatím nemám ani injekce. Je to asi hodně individuální, ale nějak bych se kvůli tomu nestresovala, je hodně lidí co to mají, ani o tom neví a nikdy komplikace neměli. Ale samozřejmě držím palečky, aby vše dobře dopadlo.

77merlinka
9. srp 2015

ahoj přidávám se k leidenkám...
chci se zeptat, když jste otěhotněly, braly jste nějaké léky nebo si píchaly injekce?
my přišli o miminko před 9měsíci v 19tt. Když jsem otěhotněla, dr. na cévním mi řekla, že si nic píchat nemusím. Jenže jsem měla hematom k tomu nízko placentu a furt jsem krvácela. Ležela jsem 2,5měsíce v nemocnici, ale ani tam ikdyž jsem ležela téměř 24hod denně mi nic nepíchali na ředění krve. Přitom při dlouhé cestě autem nebo letadlem si při cestě tam i zpět injekci píchám....v nemocnici jsem se vůbec nehýbala jen na wc a zpátky... Myslím si, že to byl ten největší problém. S odstupem času si myslím, že kdybych si injekce píchala, všechno mohlo dopadnout jinak...z pitevní zprávy byl chlapeček zdravý bez vrozené vývojové vady 😔
máte některá podobnou zkušenost?? nebo jak je to u vás??

77merlinka
9. srp 2015

zapomněla jsem dodat, že to byl druhý potrat, první byl v 7tt v září 2013....myslíte, že to může mít souvislosti, že už to bylo podruhé??

aivou
9. srp 2015

Ahoj, já mám též LM heterozygot. Mám za sebou 3 x potrat, teď čekáme miminko, TP 21.8.
Leidenská mutace mi byla zjištěna po prvním potratu (6tt v září 2013), kdy jsem gynekoložku požádala o nějaké další vyšetření... Následně jsem byla sledována na hematologii. Po prvním potratu jsme otěhotněli nečekaně velmi rychle, bohužel to dopadlo opět potratem (7tt v prosinci 2013). To už jsme se s hematologem dohodli, že pro jistotu další těhotenství budeme píchat celou dobu léky na ředění krve. Další těhotenství bylo v srpnu 2014, hematolog můj měl v té době dovolenou, objednala jsem se jako akutní případ na hematologii do Bohunic v Brně - přístup katastrofa. Nekonečné čekání, ve finále mě doktorka pomalu sjela, co tam jako dělám, že to není nutné apod. Odebrali mi krev, dle výsledků bylo vše ok, tudíž prý nebylo nutné nasazovat léky. Než jsem se stačila objednat ke svému hematologovi, tak bohužel přestalo bít srdíčko, tudíž další revize září 2014. Domnívám se ale, že jsem si prostě již měla píchat léky.
Pak jsme se rozhodli, že mimi trošku odložíme, protože to pro nás s manželem nebylo jednoduché, hlavně já to psychicky moc nedávala. Do toho těhotná nejlepší kamarádka, které jsem to teda moc přála, ale když tohle zjistíte týden po revizi, je z toho člověku do breku.
Otěhotněli jsme tak trošku neplánovaně v prosinci 2014, hematolog měl opět dovolenou - zjistili jsme to o Vánocích... Naštěstí jsem doma měla Clexan, tak jsem si začala aplikovat ihned po zjištění každý den injekci. Po Vánocích jsem se objednala k hematologovi, celou dobu těhotenství jsem pravidelně kontrolována 1x za měsíc krevní testy a celou dobu píchám právě Clexan. Sice krevní testy ze začátky byly ukázkové, ale hematolog říkal, raději preventivně budeme píchat a já jsem za to ráda. Nyní mám prý krevní srážlivost již aktivovanou, ale stále píchám injekce a budu to hlásit na příjmu v porodnici. S hematologem jsme dohodnuti na kontrole po porodu - budu ještě tak 2-3 týdny stále píchat Clexan.
Když jsem se s doktory bavila ohledně potratů, nikdo mi neřekl nic konkrétního, všichni tím, že mám Leidena, tak jen řekli, že by to mohlo být tím. Ale neměli jsme nikdy konkrétní informace, co se stalo. Všechny genetické testy nám dopadly dobře - až na tu moji LM. S manželem jsme oba zdraví, mladí (je nám oběma 27) a doktoři se nás po druhém potratu, kdy neřekli žádnou příčinu, snažili hnát do umělého oplodnění.
Za mě osobně bez léků na ředění krve to ani jednou nedopadlo, teď bych nazvala své těhotenství pomalu jako ukázkové 🙂 Tudíž raději po zjištění těhotenství šupem na hematologii...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru